Genezis 365 applikáció

Cover art

GOOGLE PLAY

iOS

WINDOWS PHONE

Ki olvas minket

Jelenleg 65 vendég olvas minket

Alkalmazások

mail

ntruck


Biztonsági adatlapok:
sds@nitrogen.hu

 

 

 

 

 

 

 

Éves jelentés 2014 PDF Nyomtat

Tisztelt Partnereink!

A Nitrogénművek Zrt. 2014. évi gazdálkodásáról szóló éves jelentés elkészült. Az anyag elérhető és letölthető a Kiadványok nevű könyvtárban illetve az alábbi képre kattintva.

 
Carpathian Couriers Race kerékpáros verseny a Nitrogénművek Zrt. támogatásával PDF Nyomtat
2015 április 29., szerda 12:59

Idén másodszor kerül megrendezésre Veszprém városában és a térségben a “Carpathian Couriers Race” elnevezésű 5 állomásos országúti kerékpárverseny, mely az egyik legrangosabb megmérettetés a 23 év alatti korcsoport számára Európában. A versenyen több mint 30 csapat vesz részt szerte Európából és Ázsiából. A 200 fős mezőnyben a jövő nagy versenyzőit köszönthetjük, többek között két magyar csapat tagjait is.

A versenynek idén a végső állomása lesz Veszprém, a két lengyel, illetve a két szlovák helyszín után. Az említett külföldi versenyhelyszínek között Veszprém testvérvárosai közül Tarnów is megtalálható. A Carpathian Couriers Race több éve megrendezésre kerülő verseny, melyet idén már másodszor a Veszprém környéki szakasz is színesít.

A rendezvény főtámogatója a Nitrogénművek Zrt., védnöke Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere.

A verseny magyarországi futamára 2015. május 3-án kerül sor. A mezőny 11:00 órakor indul Veszprémből, az Óváros térről, és a 115 km-es táv megtételét követően a versenyzők ugyanide érkeznek vissza várhatóan délután 14:00 órakor. A szervezők kérésének megfelelően lankás-dombos pályát kellett keresni, amely nélkülözi a komolyabb szintkülönbségeket, így nagyon gyors napra számíthatunk, 45 km/h körüli átlagsebességre. A verseny nem csak elsőrendű utakon zajlik, így szinte az egész térség végigkövethető a pályáról. A tervezett útvonal Nagyvázsonyon, Kapolcson, Tapolcán, Nyirádon, Halimbán, Pulán és Veszprémen keresztül megy végig, így ezen a napon számítani lehet rövid ideig tartó lezárásokra (a 77., 7317, 7315, 7309, 8. sz. utakon).

A rendezvény szervezésében és lebonyolításában a Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. mellett a Veszprém Megyei Rendőrkapitányság, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém Megyei Igazgatósága, az Útvonalbiztosítás.hu Egyesület, a VKSZ Zrt., valamint az útvonal során érintett települések polgárőrei vesznek részt. A verseny magyar szakaszának technikai felelőse Szilasi László, a VELO.hu magazin alapítója.

futam

 
Genezis tápanyag-utánpótlási technológia kukoricára PDF Nyomtat

Hazánkban a kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény. Az elmúlt 10 évben vetésterülete 1,1–1,2 millió ha között mozgott. Terméshozama erősen évjáratfüggő (csapadék, légköri aszály), ennek következtében az elmúlt 5 évben az országos termésátlag 4 és 6,5 tonna között volt. Időjárás kitettsége a tavaszi vetésű növények közül a legnagyobb. Jó agrotechnikával és szakszerű tápanyag-visszapótlással növelhető a termésmennyiség és javul a termésbiztonság. Sajnos szélsőséges évjáratokban ezt nem minden esetben sikerül öntözés nélkül elérni.

Talaj- és vízigénye

A jó mészállapotú talajokat kedveli, de a gyakorlatban savanyú talajokon is eredményesen termesztik. A meszezésre szoruló területeken általában kukorica alá meszeznek, mert a friss meszezésre igen jól, jelentős terméstöbblettel reagál. Ebben az esetben a cinkpótlásra feltétlenül figyelni kell.
Jelentős a vízigénye, és a jelenlegi, nagy termőképességű fajták esetén a legtöbb évjáratban ez korlátozza a terméslehetőségeket.

Tápanyagigénye

A kukorica tápanyagigénye termőhely függvényében, közepes szintű talajellátottságot feltételezve:
- Nitrogén: 20-28 kg hatóanyag/tonna termés
- Foszfor: 11-22 kg hatóanyag/tonna termés
- Kálium: 18-26 kg hatóanyag/tonna termés

A kukorica tehát nagy nitrogénigényű, a foszforigénye közepes, a káliumigénye magas.
A mikroelemek közül a cink hiányára érzékeny, a növény fejlődésében visszamarad, romlik a nitrogén beépülés, a leveken fehér sávozottság figyelhető meg. A cink ma terméskorlátozó tényezővé válhat, érdemes a pótlásra gondot fordítani. A közismert foszfor-cink antagonizmusból fakadóan foszfortöbblet esetén különösen meszes talajokon relatív cinkhiánnyal kell számolni, ami jelentős termésveszteséget eredményezhet.

Tápanyagfelvétele

A kukorica tápanyagfelvétele kezdetben lassú majd 5-7 leveles kortól a szár megnyúlását követően válik intenzívvé. A címerhányás időszakában a káliumfelvétel lassul, majd leáll, azonban a nitrogén- és foszforfelvétele a szemtelítődés időszakában is jelentős, intenzitásuk a virágzás idején a legnagyobb. A kukorica foszforfelvételében a 4-6 leveles állapot kritikus, ekkora a szem foszforkészlete elfogy, de a gyökérzet még fejletlen. Ezért még jó foszfor ellátottság mellett is hideg vagy száraz talajokon gyakori a foszforhiányt jelző liluló levélzet.

Bővebben...
 
Különdíjat nyert a Nitrogénművek Zrt. budapesti irodája PDF Nyomtat
2015 február 09., hétfő 10:09

A Nitrogénművek az új budapesti irodáját a MOM Park egyik irodaházában alakította ki, ahol igazán tudatosan megtervezett munkahelyet láthatunk, és ahol a funkcionalitás egyesül az igényességgel.

További részletek: irodablog.hu

 
Éves jelentés 2013 PDF Nyomtat
2014 augusztus 29., péntek 11:01

Tisztelt Partnereink!

A Nitrogénművek Zrt. 2013. évi gazdálkodásáról szóló éves jelentés elkészült. Az anyag elérhető és letölthető a Kiadványok nevű könyvtárban illetve az alábbi képre kattintva.

 
Kreatív megjelenés díjat kapott a Nitrogénművek Zrt. PDF Nyomtat
2014 augusztus 12., kedd 14:13

Idén 21. alkalommal rendezték meg a Dél-dunántúli régió egyik legnagyobb és legrangosabb mezőgazdasági szakkiállítását és vásárát. A Szentlőrinci Gazdanapok 2014. augusztus 8. és 10. között várta a látogatókat, amelyen a hagyományoknak megfelelően a Nitrogénművek Zrt. is részt vett. A rendezvény kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a termelők és vásárlók, a szakmabeliek és érdeklődők, valamint a potenciális üzleti partnerek egymásra találjanak.

A vásáron évről évre elismerik és jutalmazzák azokat a kiállítókat, akik kiemelkedőt nyújtottak a mezőgazdaságban, hozzájárultak a magyar vidék fejlődéséhez, a hagyományok őrzéséhez. Így volt ez a 2014-es Szentlőrinci Gazdanapokon is, ahol számos díjat osztottak ki.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Nitrogénművek Zrt. is bekerült a díjazottak táborába, és a megújított és egyben színvonalas kiállítói megjelenésével kiérdemelte a Fair-Expo Kft. Kreatív megjelenés díját.

genezis dij 1  genezis dij2

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Központi elérhetőség

Nitrogénművek Zrt.
Cím:
8105 Pétfürdő, Hősök tere 14.
Tel.:
06/88/620-100
Fax:
06/88/620-102
E-mail:
nrt@nitrogen.hu

A budapesti iroda címe:
1123 Budapest, Alkotás u. 53.
"F" torony, 3. emelet
Telefon: 06/1/999-3500
Fax: 06/1/999-3501