A környezetvédő műtrágyázásról PDF Nyomtat
2009 február 02., hétfő 11:59

A műtrágyáknak az a feladatuk, hogy kipótolják a természetben is meglevő tápanyagokat, mégpedig egy olyan szintig, amely a gazdaságos terméshozamokat biztosíthatja. A műtrágyázással tehát nem juttatunk olyan kemikáliákat a talajba, amelyek már eleve nem lennének jelen. Ugyanazon fontos tápionokat tartalmazza, melyeket a talaj- és a szervestrágyák is szolgáltatnak. Tehát megfelelően alkalmazva, a műtrágyák minimális káros hatással járnak a környezetre nézve. Sőt alkalmazásukkal egészségesebb talaj, talajélet, növényzet jöhet létre.


A megművelt területek megnövekedett termelékenysége a természetes környezet megőrzését szolgálja. A dúsabb növényzet oxigéntermelésével csökkenti az üvegházhatást. A talaj szervesanyag-tartalma is megnövekszik a nagyobb mennyiségű tarló- és szármaradvány talajba jutása révén. A talajeróziót csökkenti az egészséges növényzet aktív gyökérzete révén, és a talajban természetesen előforduló illetve kijuttatott tápanyagokat is jobban hasznosítja, korlátozva a tápanyagok talajmenti vizekbe jutását.


A műtrágyák nemkívánatos mellékhatása akkor jelentkezik, amikor azokat természetellenes formában, mennyiségben és arányban juttatjuk a talajba. Vagy több tápanyagot juttatunk be a talajba, mint amennyire a terménynek szüksége van (pl. egyenetlen kiszórás esetén). A hígtrágyaként kijuttatott tápanyagmennyiség figyelmen kívül hagyása műtrágyázáskor ugyanúgy problémákat idézhet elő: eltömítheti a talaj pórusait, tönkreteheti szerkezetét és talajt elmocsarasíthatja. Az eutrofizáció, a talajkimosódás és a levegő ammóniával való szennyeződésének folyamatai maguktól is végbemennek, de műtrágyázással fokozódhatnak.
A helyes elveken nyugvó műtrágyázás ugyanakkor nemcsak környezetvédő, hanem gazdaságos is, hiszen éppen csak annyi műtrágyát juttatunk a talajba, amennyit az optimális terméshozam eléréséhez a termény igényel.

 

Központi elérhetőség

Nitrogénművek Zrt.
Cím:
8105 Pétfürdő, Hősök tere 14.
Tel.:
06/88/620-100
Fax:
06/88/620-102
E-mail:
nrt@nitrogen.hu

A budapesti iroda címe:
1123 Budapest, Alkotás u. 53.
"F" torony, 3. emelet
Telefon: 06/1/999-3500
Fax: 06/1/999-3501