A vállalat

kiviliagitott gyarA Nitrogénművek Zrt. 2002 óta a Bige Holding csoport tagja. A gyárat 1931-ben alapították, amely jelenleg Magyarország egyetlen ammónia- és műtrágyatermelő kapacitásokkal is rendelkező nitrogénműtrágya-gyártó vállalata. A sok évtizedes szakmai tapasztalatnak és mezőgazdasági elkötelezettségnek köszönhetően a cég évek óta piacvezető a hazai műtrágya forgalmazás területén. A vállalat elsődleges feladatának tekinti, hogy teljes körűen kielégítse a magyar és egyre növekvő export piacain a mezőgazdaság mindenkori műtrágya igényét, kiemelten a világszínvonalú, nitrogénhatóanyag-tartalmú termékeivel. A Nitrogénművek Zrt. jelenlegi piaci részesedése a belföldi műtrágya piacon meghaladja a 60%-ot. Termékeinek belföldi és export relációja 50-50 %-os arányt képviselt összes árbevételén belül.

granulaloA vállalat folyamatos termékfejlesztéssel, gyártóüzemi beruházásokkal, a nyereség jelentős részének visszaforgatásával és új piacok meghódításával válaszol a kor kihívásaira. Cél, hogy a gazdákat a legkorszerűbb termékekkel és folyamatos szaktanácsokkal lássa el, így a környezettel összhangban, hosszútávon fenntartható, modern gazdálkodással jobb termésátlagot produkálhatnak és többletbevételhez jutnak. A gyáregység 2004-től teljes átalakuláson ment keresztül, aminek eredményeként a komplett gyár megújult. Az összességében 460 millió eurós beruházás alatt sor került többek között az ammóniaüzem bővítésére, elkészült az új granulálóüzem és a hozzá kapcsolódó automata csomagolóüzem is, valamint befejezésre került egy újabb salétromsavüzem, egy dolomitőrlő, valamint egy semlegesítőüzem. Az üzemeknél is kiemelt fontosságú volt a környezetvédelem. Ezt nemcsak a szigorú biztonsági előírások maradéktalan betartásával, hanem a mindenkori legkorszerűbb technológiák alkalmazásával éri el. A Nitrogénművek Zrt. a Fertilizers Europe Termékgondozási Program keretén belül mind a gyártás és forgalmazás területén elkötelezte magát a legmagasabb szintű biztonsági, egészségi és környezeti minőség mellett.

petisoA vállalat eredményességének  titka a több évtizedes tapasztalat, a széleskörű üzleti kapcsolatok, a kiváló szakembergárda, valamint a kimagasló minőségű termékek. Legfontosabb védjegye az 1932. június 28-án szabadalmaztatott, 39% összhatóanyag-tartalmú Pétisó, amely prillezett és granulált formában is elérhető. A legmodernebb technológiával gyártott Pétisó nitrogénjében azonos arányban van jelen a lassabban ható ammónium-nitrogén, és a gyors hatást biztosító nitrát-nitrogén, így alap és fejtrágyaként egyaránt kiváló. Hazai bányákból származó, magas finomságúra őrölt, kiváló hasznosulással bíró dolomittartalma csökkenti a talaj savasságát, ezért különösen ajánlott savanyú talajok kezelésére, alapvető eszköze a fenntartható gazdálkodásnak. A kalcium (és magnézium) javítja a talaj szerkezetét, agyag-humin-komplexei révén morzsalékossá teszi (víz-, hő-, levegőmegtartó képessége nő a pórusosság miatt), növeli annak termőképességét. A talajra gyakorolt jótékony PH és fizikai szerkezetjavító hatása révén javítja a növény kondícióját, stressztűrő képességét, növeli a termés mennyiségét, javítja minőségét, ezen felül fizikai tulajdonságai alkalmassá teszik a hagyományos, valamint a pneumatikus rendszerű műtrágyaszóró gépekkel történő, egyenletes kijuttatásra, sőt a repülőgépes műtrágyázásra is.

A Pétisó mellett a cégcsoport a korszerű tápanyag-gazdálkodásban használt összes műtrágyaféleséget gyártja és forgalmazza, melyek közül kiemelt fontossággal bír még az ammónium-nitrát, a karbamid és a nitrosol. A társaság műtrágya termékeit 2003-ban Genezis márkanév alatt egyesítette.